• (318) 260 1030
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRIKKALE / MERKEZ Kırıkkale Özel Eğitim Meslek Okulu Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Haberler
KÜTÜPHANELER HAFTASI KUTLU OLSUN

KÜTÜPHANELER HAFTASI KUTLU OLSUN

31 Mart - 6 Nisan 2025 tarihleri arası Kütüphaneler Haftası (Ramazan Bayramı Tatili ve Ara Tatil Dönemi)

64 07.04.2025 132

    Ülkemizde 1964 yılında başlayan kütüphaneler haftası, her mart ayının son pazartesi günü başlamakta ve bir hafta sürmektedir. Amacı ise özellikle öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırma, sevdirme ve okumanın vermiş olduğu lezzeti kavratabilmektir.

    Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Kütüphaneler haftası, 1964 yılından sonra her mart ayının son pazartesi kutlanmaya başlanmış ve bir bir haftalık süreye yayılmıştır. 2025 yılında 31 Mart - 6 Nisan 2025 tarihleri arası Kütüphaneler Haftasıdır (Ramazan Bayramı Tatili ve Ara Tatil Dönemi).

Kütüphanelerin Amacı Nedir?

Bu hafta da okullarda öğrencilere kitap sevgisi aşılanmakta, kitap okumanın güzellikleri, insana verdiği değeri göstermesi adına farklı etkinliklerde yapılmaktadır. Bu durum sadece öğrencilerle ilişkilendirilmeyip, Türkiye genelinde tüm insanlara kitap okumanın ne kadar anlamlı ve hayattaki yerinin güzelliği gösterilmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde okuma yazmanın yüksek seviyede olması, her kesimin okuduğu anlamına gelmemekle birlikte, okumanın hayatımızın her kademesinde ve her anında önemli bir unsur olduğu insanlara aktarılmaya çalışılmaktadır.



Kütüphaneler Tarihi

Okumanın var olduğu eski zamanlardan bugüne kadar kütüphaneler insanlık için hizmet etmektedir. İlk kütüphane, Asurlular zamanına kadar gitmektedir. Osmanlılar da kütüphanelere ve okumaya oldukça önem verirlerdi. O döneme ait bir çok eser halen mevcuttur. Bunlara örnek verecek olursak: Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Süleymaniye’de mevcuttur. Milli kütüphane, Milli Meclisi Kütüphanesi sayılabilir. Bu kütüphanelerden içlerinde Milli kütüphane ise, 15/04/1946 yılında kurulmuştur. İşin ilginç ve utulmayan tarafı ise içinde ilk açılışta 2 kitap olmasıdır. Bugün ise 620 binden fazla kitap mevcuttur. Ülkemizde ise kitap sayısı 6 milyondan fazladır.



Kitapların Türleri Nelerdir?

Kitaplar genel olarak aşağıdaki türlerden oluşmaktadır.

* Bilgi amaçlı Kitaplar

Bu kitaplar genel olarak öğretici kitaplardan oluşmaktadır. Farklı konularda bilmediğimiz bilgileri bizlere öğretirler. Düşünce ufkumuzu genişleterek yeni bilgiler edinmemize yardımcı olurlar. Bunlara örnek ders kitaplarıdır. Bu kitapların dikkatli okunmasında fayda vardır.

* Başvuru kitapları

Bu kitaplar içerik olarak bize farklı, değişik yararlı bilgiler sunmaktadır. Ansiklopediler, sözlükler, yazım kılavuzları bunlara örnektir. Bu kitaplarda içerik olarak bilgiler daha çabuk bulunabilirsin diye harf sırasına göre hazırlanmaktadır.

* Meslek kitapları

Adından da anlaşılacağı gibi belirli meslek grupları için hazırlanmış kitaplardır. Mesleklerinde daha başarılı olmak isteyenler bu kitaplardan yararlanabilirler. Bu kitaplar genelde kütüphanelerde mevcuttur.

* Edebi kitaplar

Masallar, öyküler, gezi romanları, şiir kitapları ve anılar gibi bu gruba girer. Bu kitaplar kolay okunur. Okuyan kimseyi düşündürür, dinlendirir ve duygulandırır

* Çocuk kitapları

Bu kitaplar, çocuklar için yazılan kitaplardır. Çocuklara bilgiler verir. Çocukların düşünce ve duygu dünyasını geliştirmekte yardımcı olur.



Kütüphaneler ve kitap ile ilgili özlü sözler

“Kütüphaneler aklın tedavisi yerleridir.” (Diodorus Siculus)
“Bugünün gerçek Üniversitesi bir kütüphanedir.” (Thomas Carlyle)
“Kitapsız bir ev ruhsuz bir vücuttur.” ( Çicero)



Sonuç olarak, kütüphaneler bizler için var olmaktadır. Kütüphanelere gidemezsek de evimizde, işyerimizde ve farklı mekanlarda okumaya gayret etmeliyiz. Kütüphaneler, bizleri okumayı özendiren yerlerdir. Kütüphanelerin var olması bizler sayesinde olur. Kütüphane kültürünü özellikle öğrenmeliyiz ve bizden sonraki yeni nesile de öğretmeliyiz. Son dönemde yapılan okuma yazma bilmeyenler için kurs seferberliği oldukça rağbet görmüştür. Bu durum okumanın ülkemiz için ne kadar yararlı ve faydalı olduğuna bir örnektir. Kütüphanelerin de bizlere bu konuda yardımcı olacağı aşikârdır.


 


İLGİLİ İÇERİKLER

Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi

13-06-2025

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME SONUÇLARI...

21-05-2025

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN

16-05-2025

2025-2026 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ AÇIKLANDI

Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılı...

16-05-2025

10-16 MAYIS DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI

13-05-2025
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Sanayi Mahallesi 1339.Sokak No 99 Merkez / KIRIKKALE

Telefon
318 260 10 30


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.